NAVŠTIVTE TAKÉ STRÁNKY NAŠEHO Divadelního spolku No a co?! Líbající

Narozeninový dort s jedlým papírem.

1. dubna 2018 v 16:31 | Geheimnis |  Sladká jídla


Milí zlatí, dort jsem před chvilkou s pýchou ukryla do lednice a na jeho ochutnání a pochlubení se budu čekat až do zítřejšího odpoledne. Nemůžu ale vydržet nepochlubit se! :) Takže kromě fotek procesu patlání přikládám i recept!

Piškotový (bezlepkový) korpus:
4 celá vejce
200 g cukru krupice
200 g Jizerky (to je bezlepková mouka)
100 g oleje (nebo vlažného másla)
1 prášek do pečiva (já dala jen půlku, možná by ten drot býval vyšší)

Pistáciový krém:
3 balíčky pistáciového pudinku (koupila jsem prémiový od Oetkera s mletými pistáciemi uvnitř)
700 ml mléka
4 vrchovaté PL cukru moučka (+- 100g)
250 g Hery
125 g másla
100 g namletých pistáciových ořechů

Malinový krém:
3 balíčky malinového pudinku
700 ml mléka
4 vrchovaté PL cukru moučka
250 g Hery
125 g másla
400 g mražených malin
6 lžic cukru krupice

Ostatní:
jedlý papír s libovolným potiskem (já objednávala na zravypapir.cz, super servis a rychlé doručení!)
decorgel
jahodová marmeláda
vlašské ořechy namleté






Postup:
Nejprve začneme upečením korpusu. Vyklepneme do větší a vyšší mísy celá vejce a přisypeme cukr. Ušleháme do pěny a za stálého míchání přiléváme olej. Následně přisypeme prosátou mouku s kypřicím práškem a znovu zašleháme, dokud se vše krásně nespojí.
Troubu si předehřejeme na 160°C.
Protože jsem zvolila potisk jedlého papíru na A4, musela jsem se vzdát kulaté dortové formy a místo toho péct v pekáčku, který odpovídal těmto rozměrům, čili cca 22 x 29 cm. Ten jsem vyložila pečicím papírem, aby se mi později s dortem lépe manipulovalo.

Zatímco se nám v troubě peče piškotový korpus (cca 25 minut), můžeme začít vařit jeden z pudinků. Smícháme část mléka, pudinkové prášky a cukru (prosejeme) a pak se zbytkem mléka přivedeme k varu v kastrolku na malém nebo středním plameni, dokud nám směs nezhoustne.
Po zhoustnutí jsem pudink vyklopila do mísy, abych v tom a samém kastrolku po umytí mohla připravit druhý.
Čas, který jsme strávili nad prvním pudinkem (já začala malinovým) nám akorát pokryl dobu pečení. Korpus vytáheme z trouby a necháme ho v klidu vychladnout.

Stejným způsobem si připravíme i druhý pudink a po zhoustnutí ho můžeme odložit do další mísy. Kastrůlek totiž nyní použijeme k přípravě malinového pyré - zmrzlé maliny spolu s krupicovým cukrem krátce (2 minuty) povaříme a pak necháme vychladnout.
Mezitím si můžeme připravit pistácie. Pokud neseženete již namleté (ani nevím, jestli se prodávají), můžete koupit buď volně prodejné na váhu nebo již pražené a solené v sáčcích (můj případ). Pistácie vyloupeme ze skořápek. Já je pak ještě v sítu propláchla vodou, abych je zbavila soli, byť by možná krému dodala pikantnost, ale nechtěla jsem riskovat.
Po důkladném osušení pistácie rozemeleme.

Pudinky by již měly být vychladnuté (je potřeba je od odstavení občas promíchat). Začala jsem pistáciovým - do mísy s pudinkem postupně přidáváme kousky hery a másla, až se směs spojí. Nakonec přisypeme ještě mleté oříšky a znovu pořádně zamícháme.
Stejným způsobem připravíme druhý krém: k pudinku postupně přidáváme tuk a nakonec pyré.

Korpus si rozpůlíme a spodní polovinu namažeme jahodovou marmeládou. Na marmeládu přijde pistáciovým krém v bohatém množství. Překlopíme druhou polovinou korpusu a tu pro změnu pomažeme malinovým krémem - nejen horní část, ale také boky.

Když máme dort celý pomazaný, přichází na řadu práce s jedlým papírem. Dělala jsem s ním poprvé.
"Zadní" část papíru, tedy tu na které není potisk, pomažeme decorgelem (k objednání také na zravypapir.cz). Ten nanášíme klasickým malířským štětcem a tenkou vrstvu se snažíme mít po celé ploše. Poté papír nagelovanou stranou položíme na dort. Zlehka papír přitlačíme ke krému, aby se přilepil. Nyní potřeme decorgelem i potištěnou stranu, aby se obrázek krásně leskl a barvy více ožily.

Blížíme se k finále. Obsypeme boky dortu mletými vlašskými oříšky nebo čímkoli jiným, co vás napadne. Zbytek pistáciového krému naplníme do zdobičky a dle našeho uvážení, představ a zručnosti dozdobíme dort.

Mě z obou krémů ještě něco zbylo, tak si upeču ještě jeden menší dortík, protože do zítřka asi fakt nevydržím!!! :-)

TIP: Dort jsem se maximálně snažila přizpůsobit chutím mého Broučka (miluje pistácie a komiksy, naopak nemá rád máslové krémy a fondán). Můžete se tímto receptem inspirovat a udělat z něj svou vlastní variantu!


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 klavesnicetuka klavesnicetuka | E-mail | Web | 1. dubna 2018 v 22:20 | Reagovat

jako takhle se hubnout fakt nedá!!!jen jsem viděla ten malinový krém a už se mi sbíhaly sliny ty vado!

ten dort vypadá bezvadně ale s tím papírem bych to asi pokazila:)

2 Geheimnis Geheimnis | E-mail | Web | 2. dubna 2018 v 8:49 | Reagovat

[1]: Promiň :D a děkuju :-) já se taky dost bála, vyšlo to docela draho tak by mě hodně s*alo, kdybych to podělala.... :D :-) ale naštěstí jsem vychytala akci 1+1, takže mám za cenu jednoho papíru (a jedné dopravy) papíry 2 :-) ale ten druhý mu asi dám, ať si ho sní jen tak.. :D

3 klavesnicetuka klavesnicetuka | E-mail | Web | 3. dubna 2018 v 6:48 | Reagovat

[2]: to mě se vždycky dort na poprvé pokazí nebo to není ono a pak to dodělávám a opravuji a utratím za to majland že by mě lépe vyšlo ho někde objednat:-D
ten papír vypadá tak dobře, že je ho škoda sníst:-D

4 Lucka Lucka | E-mail | Web | 4. dubna 2018 v 17:27 | Reagovat

Tak ten se ale moc povedl a ani nevypadá extra složitě, to bych mohla příště vyzkoušet. :-)

5 Geheimnis Geheimnis | E-mail | Web | 4. dubna 2018 v 17:32 | Reagovat

[4]: Přesně tak, nebyl složitý, v jednoduchosti je krása :) držím palce :-)

6 Kiki Kiki | Web | 11. dubna 2018 v 13:56 | Reagovat

Jsi moc šikovná , vypadá to nádherně ! :-) ♡

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama